Nepasterizujeme !!!

Vynálezcom pasterizácie je francúzsky vedec Louis Pasteur. Jej prednosti sa využívali predovšetkým na konzerváciu potravín a samozrejme piva. Pasterizácia je v tomto prípade proces, ktorým pivo bežne prechádza tesne pred stáčaním do sudov alebo fliaš. V priebehu tohto procesu sa pivo zahrieva na vysokú teplotu, čím dochádza k spomaleniu, alebo úplne zabrzdeniu živých procesov, ktoré v pive doposiaľ prebiehli. Trvanlivosť piva takto ošetreného piva preto môže presiahnuť aj jeden rok.

Tu však platí zásada: „niečo za niečo“. Pivo je po pasterizácii tzv. mŕtve, ochudobnené o mnoho chutí. To je dôvod, prečo sa nepasterizované pivo teší v súčastnosti veľkej obľube. Trvanlivosť nepastrerizovaného piva je síce kratšia, treba ho vypiť v priebehu niekoľkých týždňov, ale jeho chuť vám to však úplne vynahradí.

Nefiltrujeme !!!

Filtrácia je ďalší proces, ktorý predlžuje trvanlivosť piva. V priebehu filtrácie sú z piva, ktoré zrelo v ležiackom sklade, odstránené zbytkové kvasinky a ďaľšie mikročastice. Pivo nadobudne priezračnú farmu a nie je zakalené. Pri tomto procese musí dbať pivovarník, aby nedošlo pivo do kontaktu so vzuchom. Práve odfiltrované kvasinky a mikročastice však dodávajú pivu jeho osobitú chuť. Nefiltrované pivo je mierne zakalené, ale má plnšiu a bohatšiu chuť, čo mnohí znalci piva zákonite vyzdvihujú..

Mestský pivovar existoval v Žiline už v 17. storočí.  V polovici 18. storočia malo právo variť pivo v Žiline 147 žilinských mešťanov. Toto právo sa v Žiline zachovalo do 19. storočia.Na základe uvedených historických prepojení pivovarníctva s oblasťou mesta Žilina a jeho okolím , je náš minipivovar predurčený k pokračovaniu v tejto historickej činnosti.Účelom je v prvom rade ponúknuť zákazníkom nezvyčajný zážitok pri pití piva, s možnosťou prezentácie výroby piva a histórie pivovarníctva v okolí mesta Žilina.

Minipivovar Harvánek je v prvom rade zameraný na podporu kultúrneho pitia piva, kde nie je na prvom mieste nízka cena, ale kvalita ponúkaných produktov. Cieľom pivovaru je ukázať, že piť pivo neznamená len rýchle načapovanie a nízka cena, ale predovšetkým je to o vychutnávaní plnosti chuti jednotlivých druhov pív. K zabezpečeniu tohto cieľa chceme v našom pivovare vyrábať aspoň 3 druhy vlastného piva. V nadväznosti na to musí teda Minipivovar Harvánek produkovať tri druhy vlastného piva:

  • Pivo svetlé výčapné 11° Jakub
  • Pivo polotmavé prémium 12° Matej
  • Pivo čierne 13° Čierny Havran

V ďalšom období je možné ponuku vlastného piva rozšíriť o iné druhy pív (napr. Vianočné, Veľkonočné, pivo typu ALE). V súčasnosti našim zákazníkom ponúkame pivo svetlé výčapné 11° Jakub.

Technologické vybavenie nášho Minipivovaru.

Varňa je srdcom minipivovaru. V tejto časti prebiehajú všetky procesy týkajúce sa vlastného varenia piva. Samotné prevedenie týchto nádob je celonerezové. Varňa je dvojnádobová.

Kvasenie prebieha v otvorených nádobách v oddelenej miestnosti s teplotou do 12°celzia v žiadnom prípade nie v moderných CKT tankoch z dôvodu výroby piva tradičnou technológiou. Nádoby budú vyrobené z potravinárskej nerez ocele.

Ďalšie prevádzkové nádoby, pre prevádzku minipivovaru je nutná ďalšia sada špeciálnych nádob, napr. zásobníky na teplú a studenú vodu, tlakový zberač , sanitačné nádoby, ležiacke tanky ,sudy a pod.

Joomla SEO by AceSEF